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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Q1. What must an ACO do to satisfy the beneficiary notification requirement? 

An ACO must comply with all the requirements outlined in 42 CFR § 425.312. This 
includes appropriately posting signs in all ACO participant facilities, distributing the 
standardized written notice (“Beneficiary Information Notification” to their beneficiaries, 
completing the follow-up communication, and making the Beneficiary Information 
Notification available upon request in all settings in which beneficiaries receive primary 
care services. The Beneficiary Information Notification provides beneficiaries with 
information regarding the benefits of receiving care within an ACO. 

Q2. Does CMS define what they would consider evidence that a Beneficiary Information 
Notification was distributed to each beneficiary? For example, if a mailing list is used, 
would the mailing list count as evidence? 
CMS does not define what would be considered evidence that the Beneficiary Information 
Notification was distributed to each beneficiary. ACOs have flexibility to establish their 
own policies for recording this information, and an ACOs list of sent emails or mail 
communications are appropriate forms of documentation. 

Q3. If an ACO has selected preliminary prospective assignment with retrospective 
reconciliation, which beneficiaries must it distribute the Beneficiary Information 
Notification to during its agreement period? 
The ACO will need to distribute the Beneficiary Information Notification to all fee-for-
service beneficiaries prior to or at the first primary care service visit during the first 
performance year in which the beneficiary receives a primary care service from an ACO 
participant. 

Q4. If an ACO has selected prospective assignment, which beneficiaries must it distribute 
the Beneficiary Information Notification to during our agreement period? 
The ACO will need to distribute the Beneficiary Information Notification to each 
prospectively assigned beneficiary during the first performance year for which the 
beneficiary is prospectively assigned to the ACO. ACOs electing prospective assignment 
need to provide the Beneficiary Information Notification only to Medicare beneficiaries 
identified on the prospective assignment list provided to the ACO at the start of the 
agreement period and as updated each quarter. 

Q5. How often does an ACO need to notify beneficiaries? 
ACOs are required to provide the Beneficiary Information Notification to each beneficiary 
once per agreement period. They also need to follow-up with each beneficiary no later than 

https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312
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the earlier of the beneficiary’s next primary care service visit or 180 days from the date the 
Beneficiary Information Notification was provided. 

Q6. Does an ACO need to follow-up with each beneficiary who receive the Beneficiary 
Information Notification? 
Yes. CMS added a new program requirement beginning January 1, 2023, at § 
425.312(a)(2)(v), to require ACOs or ACO participants to follow-up with each beneficiary 
to whom it furnished the standardized written notice pursuant to § 425.312(a)(2)(iii) or (iv). 
The follow-up communication may be verbal or written and must occur no later than the 
earlier of the beneficiary’s next primary care service visit or 180 days from the date the 
Beneficiary Information Notification is provided. CMS is allowing maximum flexibility as 
to how the follow-up may be conducted  

Q7. Is it appropriate for the Beneficiary Information Notification to be on ACO letterhead? 
Yes, ACOs may distribute the Beneficiary Information Notice on their letterhead. 

Q8. Can the ACOs simply put “your doctor” or “this practice” in the first field? 
Yes, ACOs may populate the Beneficiary Information Notification with generalized “your 
doctor” or “this practice” in place of the practitioner or practice’s name. 

Q9. Is it acceptable for an ACO to provide a link to the Beneficiary Information 
Notification through a patient portal? 
Yes, distributing the Beneficiary Information Notification through a patient portal is 
acceptable. 

Q10. Will my ACO be subject to compliance actions if I do not provide the required 
beneficiary notifications? 
Yes. ACOs that fail to provide Beneficiary Information Notification as outlined at 
§ 425.312 will be subject to compliance actions.  

Q11. The rule refers to a standardized written notice. Could you clarify what the 
standardized written notice is? Is this the same as the Beneficiary Information 
Notification template? 
Yes, the Beneficiary Information Notification is the standardized written notice required by 
the regulation at § 425.312(a)(2)(ii). The Beneficiary Information Notification is used to 
inform beneficiaries of the information described at 425.312(a)(1) in the manner described 
at § 425.312(a)(2)(iii) and (iv). 

Q12. Must an ACO participant post a sign in its facility informing beneficiaries of the 
information specified in § 425.312(a)(1) if the ACO participant or its ACO 
providers/suppliers furnish emergency medicine or other specialty services? 
Yes, every ACO participant must post such signs in all its facilities.  

https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312#p-425.312(a)(2)(v)
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312#p-425.312(a)(2)(v)
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312#p-425.312(a)(2)(iii)
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312#p-425.312(a)(2)(iv)
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312#p-425.312(a)(2)(ii)
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312#p-425.312(a)(2)(iii)
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312#p-425.312(a)(2)(iv)
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-D/section-425.312#p-425.312(a)(1)
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Q13. Do ACO participants who do not furnish primary care services need to distribute the 
Beneficiary Information Notification? 
No, if an ACO participant and its ACO providers/suppliers do not furnish primary care 
services, the ACO participant would not need to furnish a Beneficiary Information 
Notification. A primary care visit occurs when a beneficiary is provided a primary care 
service, defined under § 425.400(c), by a primary care physician or practitioner as defined 
under § 425.20 and § 425.402(c). However, CMS clarified that an ACO participant must 
post signs in all of its facilities and make standardized written notices available upon 
request in all settings in which beneficiaries receive primary care services. 

Q14. Can ACOs laminate the Beneficiary Information Notification and provide that for 
beneficiaries to review at their primary care service office visit? 

Yes. ACOs may laminate the Beneficiary Information Notification to make it available to 
beneficiaries at their primary care service office visit, but should also ensure that the office 
staff has copies to provide beneficiaries upon request. 

Q15.  My ACO sent the standardized written notification to required beneficiaries in 2022, 
will the ACO need to send an additional beneficiary information notice in 2023, or just 
the follow-up beneficiary communication? 

No. ACOs who furnished the beneficiary notification to beneficiaries in Performance Year 
2022 will not need to furnish a second notification in PY 2023.  ACOs should furnish the 
follow-up beneficiary communication to these beneficiaries no later than the beneficiary’s 
next primary care service visit or 180 days from the date of the beneficiary notification.    

Q16. If the 180 days window for furnishing the follow-up communication occurs in 2024 
and the beneficiary does not seek primary care services prior to the end of the 180 day 
window, should the ACO furnish the follow-up communication in 2024? 

Yes. The 180 day follow up communication window is a rolling date, and therefore 
beneficiaries provided the Beneficiary Information Notification in the latter half of 2023 
would receive the follow-up communication in the first half of 2024, as long as the ACO is 
still participating in the Shared Savings Program and the beneficiary has not sought 
primary care services before the end of the 180 day window. 

Q17. Does CMS have new Beneficiary Information Notification templates and Posters for 
2023?  

Yes. CMS has made new templates and posters available on ACO-MS in the Marketing 
and Beneficiary Education Toolkit. The new templates are available in both English and 
Spanish and the content has been reduced to a single page to reduce beneficiary confusion 
and ACO administrative burden. CMS has also made available a new series of templates 
for ACOs who do not have a secure patient portal.  

Q18. What are the requirements for the follow-up communication? 

https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-E/section-425.400#p-425.400(c)
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-A/section-425.20
https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-B/part-425/subpart-E/section-425.402#p-425.402(c)
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The follow-up communication may occur no later than the earlier of the beneficiary's next 
primary care service visit or 180 days from the date the first Beneficiary Information 
Notification was provided. The follow up communication must afford the beneficiary an 
opportunity to ask any outstanding questions they may have, thereby reducing any potential 
beneficiary confusion and improving their understanding of the advantages of value-based 
care. The follow-up communication may be provided in written or verbal format, so long as 
the form of the follow-up communication includes a meaningful opportunity for 
beneficiaries to ask questions and engage with a representative of the ACO or ACO 
participant. Regardless of the method used, the ACO must maintain a record of the 
communications and make these records available to CMS upon request. ACOs have 
flexibility to establish their own strategy for the follow-up communication and their own 
policies for recording and providing evidence that they followed-up with each beneficiary. 

Q19. Can ACOs satisfy the follow-up communication requirement by providing the 
Beneficiary Information Notification templates a second time? 

No, providing the template notification would not, by itself, satisfy the follow-up 
communication requirement. If the ACO distributes the template notification as part of its 
follow-up communication, it must do so in a manner that provides the beneficiary with an 
opportunity to ask questions.  

Q20. What documentation is required for ACOs to demonstrate compliance with the follow 
up communication requirement in the event of an audit? 

Any system or file that documents the type of follow up communication along with the date 
on which the follow-up occurred meets the requirements.  
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